نمایندگی تهران بزرگ 021-55513111

رنگ کوره ای

رنگ های کوره ای نوعی از پوشش ها هستند که فرآیند خشک شدن آن ها توسط حرارت کوره انجام می شود. رنگ های کوره ای علاوه بر جنبه زیبایی، جنبه حفاظتی را نیز به خوبی تامین می کنند. چرا که از مقاومت خوبی در برابر آب، پاک کننده ها، مواد شیمیایی و … برخوردارند. بنابراین در رنگ آمیزی قطعاتی که نیاز به پوشش مقاومی دارند از این نوع رنگ استفاده می شود.

اقسام رنگ کوره ای

 1- پودری 2- مایع

  • رنگ کوره ای پودری :

همانطور از نام این رنگ مشخص است، علاوه بر سایر رنگ های معمول که به صورت مایع می باشند، این نوع رنگ ها به صورت جامد و در حالت پودری تولید و نگهداری می شوند. رنگ پودری همانند رنگ مایع شامل رزین، هاردنر(جزء خشک کننده)، پیگمنت (رنگ دهنده)، فیلر (پر کننده) و مواد افزودنی می باشند که هر کدام نقش خاص خود را در خصوصیات رنگ ایفا می کنند. تمامی مواد اولیه به صورت پودری مورد استفاده قرار می گیرند و نحوه ترکیب این مواد نیز مکانیسم خاص خود را داراست.

برای تهیه این پوشش ها ابتدا مواد اولیه به صورت مذاب با هم مخلوط می شوند، سپس مذاب بدست آمده سرد شده و طی 2 مرحله به ذراتی مطلوب تبدیل می شوند.

رنگ پودری به دلیل نحوه استفاده و پاشش به رنگ الکترواستاتیک نیز شناخته می شود. مکانیسم پاشش و نشستن بر روی سطح، بر اساس باردار نمودن سطح فلز و پودر رنگ بوده و با جاذبه مثبت و منفی بین سطح و پودر نشستن رنگ بر روی سطح انجام می گیرد.

شرایط پاشش، تجهیزات پاشش و خصوصیات رنگ پودری با رنگ مایع متفاوت بوده که در زیر به برخی از مزایا و معایب آنها اشاره شده است.

مزایای رنگ پودری الکترواستاتیک

  1. برگشت پذیری و مقرون به صرفه بودن
  2. بدون حلال و دوستدار محیط زیست
  3. امکان دست یابی به ضخامت بالا بدون مشکل شره
  4. ضایعات و پرت مواد بسیار اندک
  5. خواص مکانیکی و ظاهری بسیار عالی
  6. خطر آتش سوزی بسیار پایین

معایب رنگ پودری الکترواستاتیک

  1. امکان تغییر از رنگ به رنگی دیگر در فرآیند تولید و مصرف وجود ندارد
  2. عدم امکان دست یابی به ضخامت های بسیار نازک
  3. عدم امکان اعمال بر روی قطعات بزرگ مانند کشتی ها …
  4. نیاز به کوره جهت خشک شدن

دسته بندی رنگ پودری الکترواستاتیک از لحاظ رزین

رنگ پودری پلی استر

1.رنگ پودری پلی استر

این پوشش ها بر پایه رزین پلی استر کربوکسیله می باشند و با واکنش شیمیایی بین رزین پلی استر و یک عامل پخت فعال تشکیل می شوند. این پوشش مقاومت بسیار مناسبی در برابر نور خورشید داشته و بدین منظور جهت کاربردهای بیرونی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مصارف رنگ پودری پلی استر می توان در صنایع پروفیل آلومینیوم، دوچرخه و موتورسیکلت، قطعات اتومبیل، لوازم روشنایی و در پنجره آلومنیومی نام برد

2.رنگ پودری اپوکسی ـ پلی استر (Hybrid)

این پوشش ها به دلیل دارا بودن رزین اپوکسی در پایه آنها، تمایل به گچی شدن دارند و در برابر نور خورشید (اشعه UV) مقاومت مناسبی ندارند. لذا عموماً این پوشش ها برای کاربردهای داخلی که در معرض نور خورشید نیستند، استفاده می گردند. از جمله موارد استفاده آنها عبارت است از: لوازم خانگی و آشپزخانه، قفسه های انبار، رادیاتور، بخاری، قطعات الکتریکی و …

3.رنگ پودری اپوکسی

این پوشش ها از واکنش رزین اپوکسی و یک عامل شبکه کننده تشکیل می گردد. این پوشش ها مقاومت شیمیایی و خوردگی فوق العاده و خواص مکانیکی مناسبی دارند. اما در برابر تابش نور خورشید تمایل به گچی شدن دارند. لذا این رنگ ها در مصارف داخلی استفاده می شوند. با توجه به خواص خوب چسبندگی و خاصیت جدایش کاتدی پوشش های اپوکسی ، از این نوع رنگ ها در پوشش دهی شیرآلات، اتصالات آب، قطعات خودرو، لوله های نفت و گاز استفاده می گردد. امرزوه برای پوشش های لوله های نفت و گاز از پوشش های چند لایه استفاده می گردد که نوعی اپوکسی Fusion Bonded Epoxy می باشد.

4.رنگ پودری پلی یورتان

پوشش های پودری پلی یورتان نوع دیگری از پوشش های پودری است که از ترکیب رزین های پلی استر و عامل پخت ایزوسیاناتی حاصل می شوند. از خواص این رنگ ها می توان به مقاومت آب و هوایی و خواص خوردگی مناسب و همچنین بدست آوردن طرح های ظاهری متفاوت نام برد.

رنگ کوره ای مایع

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد این نوع رنگ بصورت مایع تولید و عرضه می شود. روش اجرای آن نیز مانند دیگر رنگ های مایع می باشد و از طریق پیستوله و کمپرسور بر سطح قطعه مورد نظر پاشیده می شود. سپس در دمای کوره پخت می­شود. همانند رنگ کوره ای پودری، برای این نوع رنگ نیز، دما و مدت زمان مورد نیاز جهت اجرای فرآیند از طریق سازنده محصول ارائه می­شود.
درصورتی که ملزم به استفاده از رنگ کوره ای باشیم و کوره در دسترس ما نباشد و یا قطعه مورد نظر به لحاظ حجم از کوره بزرگتر باشد و در آن جا نشود می توانیم از رنگ اپوکسی (رنگ دو جزئی) استفاده کنیم. این نوع رنگ که یک اپوکسی هوا خشک به شمار می رود در واقع نوعی رنگ کوره ای مایع می باشد. رنگ های اپوکسی از دو جزء تشکیل می شوند:

  • ماده بیس بعنوان رزین
  • هارنر بعنوان سخت کننده

مراحل اجرای رنگ های کوره ای مایع

آماده سازی سطح:

قبل از شروع کار می بایست سطح قطعه مورد نظر از هرگونه آلودگی پاک شود. بدین منظور می توان از روش های شیمیایی و فیزیکی بهره گرفت. مواد شیمیایی مانند فسفاته و کروماته و همچنین دستگاه های برقی مانند فرچه و سمباده برقی برای پاک سازی سطح قطعات پیش از رنگ آمیزی مناسب هستند.

اجرا و پخت رنگ :

پس از پاک سازی و آماده سازی سطح و اجرای عملیات رنگ آمیزی، قطعه می بایست به منظور گاز زدایی به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در دمای محیط قرار بگیرد. سپس جهت خشک شدن به مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد قرار داده شود. در پایان و پس از خنک شدن قطعه، پوششی یکنواخت و با دوام سطع قطعه را پوشانده است.

شرایط محیطی هنگام رنگ آمیزی :

  • دمای مناسب محیط هنگام رنگ آمیزی بین ۱۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد می باشد.
  • بهتر است رنگ آمیزی در محیط سرپوشیده انجام شود.

نکات ایمنی :

  • از استنشاق مداوم بخارات حلال این رنگ در فضاهای بسته خودداری نمائید.
  • حتی الامکان از لوازم ایمنی مناسب استفاده و در صورت تماس با پوست و چشم با آب زیاد شستشو گردد.
  • این رنگ اشتعال زا می باشد و بایستی از حرارت، جرقه و شعله دورنگه داشته شود.